Свържете се с нас
0877155145

90-годишна пловдивчанка пази традицията на българските шевици

13.07.2023 17:02:38

90-годишна пловдивчанка пази традицията на българските шевици

ДАТА: 06.03.2017

90-годишна пловдивчанка съхранява и популяризира българските шевици. Елена Тодорова се надява бъдещите поколения да оценят самобитността на това уникално изкуство и да продължат традицията да украсяват дома и облеклото си - чисто по български. Тя е категорична, че народ, който не познава своето културно-историческо наследство, лесно загива.

Гледайте цялото видео тук: https://bntnews.bg/bg/a/90-godishna-plovdivchanka-pazi-traditsiyata-na-blgarskite-shevitsi 

Макар че скоро ще навърши 90, Елена Тодорова остава вярна на максимата си, че ден, в който не е везала шевици, е пропилян. Тя е икономист по професия и горда потомка на българките, които разказват нашето минало и бит чрез шевиците. 

Елена Тодорова: "Това са много сложни български мотиви, които може да се каже художник ги е сътворил, а всъщност са сътворени от българки, които не са били даже с начално образование по онова време. Това са били родени художнички".

Елена е събрала над 500 модела от различните краища на България. През 70-те години на миналия век достъпът до това национално богатство не е лесен. Елена прекарва часове пред музейни експозиции и пресъздава в тетрадка моделите от дрехите, защото снимането е забранено.

Елена Тодорова: "Пет години подред със съпруга ми през лятото с обикаляхме България. Бяхме я разделили на части коя година какво ще минем".

За публикуването трябва да почака няколко десетилетия. Първо я спират, защото няма такъв ценз, а след 10 ноември хартията става дефицитна. Години по-късно случайността среща Елена с пловдивчанина Георги Марков. Тази неочаквана среща води публикуването на два тома на родолюбивата българка. С нейна помощ сега преиздават друго ценно издание – албума на Росица Чуканова от 1957 година. По него и Елена, и всички жени от нейния колектив „Българка“ са изучавали това прекрасно българско изкуство – везбата.

 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

nasledstvotoblog

nasledstvotoblog

90-годишна пловдивчанка пази традицията на българските шевици

Елена Тодорова - Български народни щевици

90-годишна пловдивчанка съхранява и популяризира българските шевици. Елена Тодорова се надява бъдещите поколения да оценят самобитността на това уникално изкуство и да продължат традицията да 90-годишна пловдивчанка съхранява и популяризира българските шевици. Елена Тодорова се надява бъдещите поколения да оценят самобитността на това уникално изкуство и да продължат традицията да 2023-08-06T19:18:56+03:00 90-годишна пловдивчанка пази традицията на българските шевици

<p class="text-alignjustify"><span>ДАТА: <span style="color: #bd1313;"><strong>06.03.2017</strong></span><br /><br />90-годишна пловдивчанка съхранява и популяризира българските шевици. Елена Тодорова се надява бъдещите поколения да оценят самобитността на това уникално изкуство и да продължат традицията да украсяват дома и облеклото си - чисто по български. Тя е категорична, че народ, който не познава своето културно-историческо наследство, лесно загива.<br /><br />Гледайте цялото видео тук:&nbsp;<a href="https://bntnews.bg/bg/a/90-godishna-plovdivchanka-pazi-traditsiyata-na-blgarskite-shevitsi" target="_blank" rel="noopener" title="Интервю">https://bntnews.bg/bg/a/90-godishna-plovdivchanka-pazi-traditsiyata-na-blgarskite-shevitsi</a>&nbsp;<br /></span></p> <p class="text-alignjustify">Макар че скоро ще навърши 90, Елена Тодорова остава вярна на максимата си, че ден, в който не е везала шевици, е пропилян. Тя е икономист по професия и горда потомка на българките, които разказват нашето минало и бит чрез шевиците.&nbsp;<br /><br /><strong>Елена Тодорова:</strong><span>&nbsp;</span><em>"Това са много сложни български мотиви, които може да се каже художник ги е сътворил, а всъщност са сътворени от българки, които не са били даже с начално образование по онова време. Това са били родени художнички".</em></p> <p class="text-alignjustify">Елена е събрала над 500 модела от различните краища на България. През 70-те години на миналия век достъпът до това национално богатство не е лесен. Елена прекарва часове пред музейни експозиции и пресъздава в тетрадка моделите от дрехите, защото снимането е забранено.<br /><br /><strong>Елена Тодорова: <em>"</em></strong><em>Пет години подред със съпруга ми през лятото с обикаляхме България. Бяхме я разделили на части коя година какво ще минем".</em></p> <p class="text-alignjustify">За публикуването трябва да почака няколко десетилетия. Първо я спират, защото няма такъв ценз, а след 10 ноември хартията става дефицитна. Години по-късно случайността среща Елена с пловдивчанина Георги Марков. Тази неочаквана среща води публикуването на два тома на родолюбивата българка. С нейна помощ сега преиздават друго ценно издание &ndash; албума на Росица Чуканова от 1957 година. По него и Елена, и всички жени от нейния колектив &bdquo;Българка&ldquo; са изучавали това прекрасно българско изкуство &ndash; везбата.</p> <p><span>&nbsp;</span></p>

Сравнение на продукти