Свържете се с нас
0877155145

Българската шевица е жива и има душа

13.07.2023 17:03:10

Българската шевица е жива и има душа

- Вдъхновението да създадете двата албума „Приказки в шевици”, как дойде? 

Българската шевица. Тя ме вдъхнови, защото е жива и има душа. Защото е красива, уникална и богата. Защото е вечна. Същността на човека е изписана там. Неговото познание за живота, земята, космоса. Любовта между мъжа и жената. Най-съкровените мечти и блянове на девойката са вшити като молитва за защита и плодородие по спираловидната нишка на конеца. 


Дълго време наблюдавах какво бродират жените и събирах материали. Най-богато вдъхновение за мен са албумите на Елена Тодорова, издадени от Наследството.БГ, със стари образци, събирани и бродирани от нея дълги години, внимателно подредени по етнографски области. Албумът „Българска народна шевица“ на Росица Чуканова, чието фототипно издание отново дължим на единственият разпространител Наследството.БГ в лицето на предприемчивия Георги Марков. Той е човекът, на когото дължа съществуването на двата си албума „Приказки в шевици“ 1 и 2.

Той ме покани да събера всички свои авторски разработки в албум. Приех с охота, за лично удовлетворение. Не съм подозирала, че тези албуми ще са най-продаваните и търсени сред хората, занимаващи се с бродерия и не само. Много хора се вдъхновиха от схемите ми и посегнаха към иглата и конеца. Други се завърнаха към това забравено свое занимание, след години. Деца претворяват схемите ми в рисунки. Изпълнена съм с чувство на споделеност и радост, че с Георги Марков успяваме не само да съхраним и популяризираме българската шевица, а и все повече млади хора се потапят в този толкова си наш – български свят, извезан от красота, гордост и достолепност.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

nasledstvotoblog

nasledstvotoblog

Българската шевица е жива и има душа

Българската шевица е жива и има душа

Българската шевица е жива и има душа Българската шевица е жива и има душа 2023-08-06T19:19:41+03:00 Българската шевица е жива и има душа

<p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;"><strong>- Вдъхновението да създадете двата албума &bdquo;Приказки в шевици&rdquo;, как дойде?&nbsp;<br /><br /></strong>Българската шевица. Тя ме вдъхнови, защото е жива и има душа. Защото е красива, уникална и богата. Защото е вечна. Същността на човека е изписана там. Неговото познание за живота, земята, космоса. Любовта между мъжа и жената. Най-съкровените мечти и блянове на девойката са вшити като молитва за защита и плодородие по спираловидната нишка на конеца.&nbsp;</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Дълго време наблюдавах какво бродират жените и събирах материали. Най-богато вдъхновение за мен са албумите на Елена Тодорова, издадени от&nbsp;Наследството.БГ, със стари образци, събирани и бродирани от нея дълги години, внимателно подредени по етнографски области. Албумът &bdquo;Българска народна шевица&ldquo; на Росица Чуканова, чието фототипно издание отново дължим на единственият разпространител&nbsp;Наследството.БГ&nbsp;в лицето на предприемчивия Георги Марков. Той е човекът, на когото дължа съществуването на двата си албума &bdquo;Приказки в шевици&ldquo; 1 и 2.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Той ме покани да събера всички свои авторски разработки в албум. Приех с охота, за лично удовлетворение. Не съм подозирала, че тези албуми ще са най-продаваните и търсени сред хората, занимаващи се с бродерия и не само. Много хора се вдъхновиха от схемите ми и посегнаха към иглата и конеца. Други се завърнаха към това забравено свое занимание, след години. Деца претворяват схемите ми в рисунки. Изпълнена съм с чувство на споделеност и радост, че с Георги Марков успяваме не само да съхраним и популяризираме българската шевица, а и все повече млади хора се потапят в този толкова си наш &ndash; български свят, извезан от красота, гордост и достолепност.</span></p>

Сравнение на продукти